Evenimentele precum cel organizat de OAR vin implicit și cu o dulce revedere a colegilor de an, a colegilor de generații apropiate, a profesorilor cu care interacționăm în tot procesul nostru de formare. În cazul fondatorului platformei Prioretail, Matius Ichim, Costel Hârțan, Răzvan Ivănică, Dragoș Rugină, Dragoș Epure, profesorul Dragoș Ciolacu, Ilie Costandachi, Adrian Moleavin, Sergiu Petrea sunt câteva dintre persoanele memorabile pe care a avut ocazia de a le întâlni la acest eveniment, unde a fost și premiat.
Importanța întâlnirii cu colegii
În prim plan, premierea nu este neapărat un lucru de dorit prin simplul fapt că lasă un gust amar colegilor care au făcut lucruri remarcabile la rândul lor, dar nu au avut șansa de a fi atât de vizibili. Un plus al arhitecturii comerciale este faptul că îți oferă vizibilitate.
Un al doilea aspect pe care Matius îl subliniază este faptul că a avut de învățat de la colegi, aproape la fel de mult ca de la profesori. Fapt căruia se simte îndatorat cu mulțumiri și aprecieri pentru tot sprijinul pe care l-a avut din partea acestora. Deși perioada de 6 ani a facultății a fost una destul de dificilă pentru Matius din cauza bullying-ului, colegii apropiați au contribuit semnificativ la depășirea acestei etape nu întocmai pozitive. Colegi care și astăzi îi sunt aproape prin intermediul proiectelor desfășurate împreună.
Un respect aparte îl are, de asemenea, și pentru arhitecții care fac o meserie grea, din efortul cărora rezultă o modelare a orașului altfel decât o face arhitectura comercială, care este practic o arhitectură invizibilă. Un lucru surprinzător și de apreciat în breasla arhitecților este faptul că arhitectura comercială este o arhitectură care dispare. Asta din cauza faptului că interiorul centrelor comerciale se modifică substanțial o dată la 3-5 ani.
Deși perioada de 6 ani a facultății a fost una destul de dificilă pentru Matius din cauza bullying-ului, colegii apropiați au contribuit semnificativ la depășirea acestei etape nu întocmai pozitive. Colegi care și astăzi îi sunt aproape prin intermediul proiectelor desfășurate împreună.
Coautorat-ul
Ideea de coautorat se dezvoltă de-a lungul sutelor, miilor, zeci de miilor de ore de proiectare împreună cu diferiți colegi. Un exemplu de coautorat pe care îl valorizăm este WeWilder cu care am făcut echipă pentru proiectul de la Armeniș.
Așa cum a menționat și domnul arhitect Filip Ciobănașu la prezentarea de restaurare a Palatului Braunstein, sunt foarte multe entități, sufluri care participă la un proiect de arhitectură.
Modestia arhitecților care rămân în spatele arhitecturii frumoase, a finisajelor de lux este de apreciat și de scos în evidență. În această categorie se numără: Ing. Ana Florescu, Izabela Grigore, Cătălin Soare, Cătălin Năvodaru, verificator de proiecte, Gabi Negoiescu.
Ideea de coautorat se dezvoltă dincolo de cei care stau cu creionul pe hârtie, cei care merg la ședințe, relevee, vizite de șantier. Anume asupra celor ce livrează materiale de construcții, finisaje, echipamente și tehnologie. Un exemplu este și platforma Prioretail, care este primul ecosistem de servicii și instrumente dedicate retailului.
Concluzia acestui articol surprinde importanța tuturor celor care au contribuit și contribuie activ la creșterea și dezvoltarea Matius Studio, implicit a Prioretail. Mulțumim colegilor arhitecți, profesorilor, coautorilor și nu în ultimul rând furnizorilor ID SOL, Terano Construct, LSD Group, Zumtobel, ROAV, WWF.





