Tranziția Iașului către arhitectura digitală a început în anul 2012 când porțile Palas Mall-ului, cel mai amplu proiect urbanistic din România, s-au deschis.
Totul e legat de comerț, Palas fiind un proiect mixed used cuprinde zona de birouri, hotel, zone comerciale, servicii. Arhitectura comercială are un rol ingrat, temporar, însă scopul ei este de a face tranziția către ceva care rezistă și care inevitabil este artă. Iar Iașul este un oraș care investește cu talent în cunoaștere și artă, inclusiv prin Vlad Țenu, Dragoș Iepure, Matius Studio, Dragoș Rugină, Bogdan Zaha, Andrei Pădure. Cei care ne-au adus în fața ochilor concepte noi, idei extraordinare despre evoluția digitală a arhitecturii. Astăzi această evoluție este denumită parametrie, multivers sau arhitectură computațională. Arta spectacolului înseamnă astăzi faptul că arhitectura devine și rămâne în continuare una dintre cele mai mari puteri ale industriei, ale economiei prin puterea ei de a sintetiza. Arhitectura sintetizează tehnologii, culturi, sociologii.
Creații inovative
Un exemplu de arhitectură digitală o reprezintă Andreea Felciuc care împreună cu Bogdan Zaha creează spații pentru consumul culturii, acele zone unde arta spectacolului intră definitiv în interiorul consumatorului.
Suntem într-o zonă în care arhitectura computațională încearcă să țină pasul cu evoluția inteligenței artificiale. Suntem într-o zonă în care mașinile învață foarte repede, iar tehnologia avansează.
Iar un astfel de exemplu îl reprezintă munca lui Vlad Țenu care timp de 6 luni a lucrat la o haină 3D pentru Swarovski. Această creație a ajuns să fie purtată pe scenele mondiale de către Bjork, să fie expusă în galerii de artă moderne precum cele din New York. Practic, în ziua de astăzi au ajuns să se dezvolte o mulțime de proiecte în zona computațională.
Nu mai puțin vizibilă a fost și prezentarea lui Petrea Sergiu care ne-a solicitat să încercăm să fim coautori la un proiect pe care îl dezvoltă în Dubai.
O întreagă pleiadă de creativi ce au transcens de la planșetă către spațiul virtual. Au reușit să pătrundă în zona complexă a IT-ului și să genereze niște volume, spații pe care le putem vizita de oriunde din lume împreună cu generații care nu știu ce zone culturale vor îmbrățișa în viitor.
Astfel, se deschid orizonturi noi, tehnici, formule prin care arhitectura devine din ce în ce mai puțin edificiu și din ce în ce mai mult pixel pe pixel.
S-au deschis cerurile la Hotel Unirea, unde s-a vorbit despre ultraspecializare pentru că nu ai cum să faci performanță în această zonă dacă nu te specializezi pe ceva anume, lucru subliniat și în prezentarea MATIUS. Arhitectura este și va fi împreună cu AI (inteligența artificială), digital și totodată cu smart.
Prioretail, un real ajutor pentru evoluția retailului
Prioretail, ca platformă, este pregătită să facă față multiversului. Iar dovada este prezența furnizorului Graphein pe platformă. Un furnizor ce oferă servicii de scanare 3D pentru zone ample cum ar fi cartierele. Furnizor care a avut un rol semnificativ la concursul pe care Palas Mall l-a desfășurat în 2022. Concurs internațional de arhitectură organizat pentru dezvoltarea unui complex rezidențial în zona Sf. Andrei, lângă Școala „Gh. Asachi”. La acest concurs au participat birouri cu nume mari de arhitectură precum Foster+Parteners, MVRVD, Zaha Hadid Architects și UNStudio, care de altfel a fost și câștigătorul.
Ca o concluzie, dacă nu ar fi fost scan 3D și nu s-ar fi generat norul de puncte ar fi fost mult mai dificil pentru arhitecții din afară să înțeleagă topometria locului, geometria construită și modul de livrare a unei soluții adaptate contextului.