Ne place retailul, ne atrage, ne place să ne plimbăm, să vedem produse apetisante. Aspirăm să avem cămara plină, dulapurile, rafturile, birourile. Practic să avem tot, o mulțime de chestii, dar ideea generală e că nu prea ne permitem totul. Iar atunci când ne permitem, timpul este cel care ne împiedică să mergem fizic să cumpărăm, de aceea apelăm la magazinele online.
Digitalizarea banilor
De aici observăm că nici banii nu au scăpat de digitalizare. Drept urmare s-a creat o tehnologie pentru banii digitali în paralel cu cea pentru banii reali. Banii fizici nu dispar, nu ai cum să îi elimini. Chiar și la selfpay, în momentul când îți plătești tu cumpărăturile, fără ajutorul unei casiere, există un management al cash-ului. În ziua de astăzi există device-uri care îți numără, sortează cash-ul după valoarea sa. Device-uri care îți scanează seria bancnotelor, sau care îți spun foarte multe informații despre cine a plătit, cum a plătit, când a plătit, etc. Sunt tehnologii care s-au dezvoltat în jurul banului fizic, în format fizic. Că e monedă, că e bancnotă, există echipamente care fac toate acțiunile de mai sus, inclusiv stocare acestora fără să mai fie nevoie de intervenția umană.
Banul digital, plata cu cardul, plata cu telefonul, sunt deja acțiuni de plată adoptate în rândul umanității.
PaybyFace
#PaybyFace încearcă să își facă loc în rândul plăților, fiind o nouă metodă de plată prin selfie. Această metodă de plată este dezvoltată de către un start-up românesc, fondat de către Mihai Draghici, fiind deja implementată într-o locație din București. Practic, acest proces de implementare constă în instalarea unui iPad în locație. Prin intermediul acestuia se face recunoașterea facială a clientului, plățile fiind procesate de către #EuPlatesc.
Ușor, ușor se ajunge la acea tranziție din lumea reală în cea virtuală. Se va ajunge la a fi recunoscut de către tehnologie în momentul în care intri într-un spațiu. Vom ajunge a fi recunoscuți ca o entitate, ca avatar, ca persoană fizică în paralel cu o persoană virtuală. Practic, tot procesul de achiziție al unui produs va deveni mai simplu fără nevoia de a te autentifica, sau de a scana respectivul bun. Pur și simplu vei trece printr-o zonă unde produsele vor fi scanate, fața îți va fi scanată și autentificată, banii se iau automat din cont fără să mai fii nevoit să treci prin procesul actual de a scoate cardul, să pui pin-ul și să aștepți. Iar în acest fel și retailerii vor elimina riscul sau posibilitatea ca un client să plece fără să plătească un anumit produs.
Cert este că acest proces va dura, dar se va ajunge în curând în acest punct.
Self Paypoint
Oamenii fac lucruri pentru oameni. Iar implementarea self paypoint pentru persoane cu dizabilități arată acest lucru. Faptul că s-a dezvoltat metoda de plată self paypoint pentru oameni cu dizabilități arată cât de atenți sunt în vest retailerii în modul de a respecta și de a aduce în magazin și astfel de persoane. Dacă ne-am pune puțin în postura lor ne-am da seama că nu ar fi întocmai ușor să ai o anumită dizabilitate și să aștepți tot procesul de achiziție al unui produs. Să aștepți la o casierie, la coadă, îngreunează considerabil plăcerea de a cumpăra.
Oamenii sunt foarte prețioși, și nu vor fi niciodată înlocuiți de tehnologie. Și chiar dacă, la un moment dat, se va ajunge în acel punct, tot acel proces va dura mult, în pofida faptului că sunt progrese fantastice și vizibile.




