Premierea MATIUS, actul de naștere/deces al arhitecturii comerciale

Premierea MATIUS, actul de naștere/deces al arhitecturii comerciale

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email

Evenimentul IAȘI ARCHI: roots & branches organizat de  OAR Filiala Iaşi a avut în vedere și premierea Matius. Lucru pentru care suntem extrem de flatați. Astfel că, începem seria de articole destinată introducerii în fabuloasa lume a uneia dintre cele mai vizibile părți a creativilor ieșeni contemporani.

Matius Ichim, arhitect care a făcut școala în Iași ține să mulțumească și pe această cale OAR pentru premierea din cadrul evenimentului. De asemenea, și faptul că este considerat unul dintre arhitecții care face cinste orașului Iași și a școlii de arhitectură, alături de colegii de seamă, este cu adevărat măgulitor. Ne-a onorat, de asemenea, și prezența colegilor Dragoș Rugină și Dragoș Epure

Două aspecte de care suntem cu adevărat încântați

1. Faptul că premiul onorează atât MATIUS Studio cât și Prioretail, fiind un certificat de naștere pe care arhitectura comercială îl primește în România. MATIUS Studio fiind primul studio specializat pe arhitectură comercială. Studio din spatele căruia se remarcă Răzvan Ivănică, Florin Aursei, Matei Puticiu, Corina Moșica, Corina Fraștelni, Fabiola Boca, Ioana Herișanu, colegi arhitecți în numele cărora am ridicat premiul din mâinile domnului Ștefan Bâlici, noul președinte al OAR România.

Am menționat și faptul că este un certificat de deces deoarece arhitectura comercială este extrem de volatilă și efemeră și evident că nu va rezista un timp foarte îndelungat.

2. Decernarea premiilor a fost făcută la ultimul  etaj al Palatului Braunstein. Locație proaspăt renovată, cu un istoric foarte apropiat de profilul de arhitectură specializată în arhitectura comercială. Locația prezintă o încărcătură culturală vastă, dar și comercială. De-a lungul timpului artiști, designeri și-au expus creațiile, iar acest aspect este cu atât mai copleșitor pentru revendicarea premiului.

Acordarea acestuia s-a făcut prin parteneriat cu Primăria Iași, de către arhitectul Filip Ciobănașu și doamna arhitect Nicole Caba.

Ne-a impresionat și modul în care s-a făcut restaurarea. Arhitecții au pus mult suflet prin faptul că au prelevat mostre de tencuială pentru a le trimite la Viena. De acolo s-a aflat compoziția fizico-chimică a materialului astfel încât lucrările care s-au efectuat să coincidă și să își păstreze durabilitatea în următorii zeci de ani.

Proiectul a fost construit de către un antreprenor evreu, Adolf Braunstein, în perioada 1913-1915, iar de proiectarea palatului s-a ocupat arhitectul Horia Clejan din Bacău.

Ca o concluzie a primului articol din seria dedicată lumii creative, cu siguranță și alți arhitecți meritau a fi premiați, dar va veni și rândul lor. Ne-a bucurat faptul că am putut revedea colegii și profesorii. Dar și pe cei ce vin din urma noastră, proaspăt inițiați în ale arhitecturii.

„Cei din urmă vor fi cei dintâi.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Găsește furnizorul de care ai nevoie.
Baza noastră de date cuprinde toate serviciile de care ai nevoie dacă activezi în RETAIL. Toți furnizorii noștri sunt verificați.

Urmărește-ne!

Abonează-te.

Intră în comunitatea noastră.