Breasla #arhitecților repune Iașul pe scena elitelor mondiale ale creativității

Breasla #arhitecților repune Iașul pe scena elitelor mondiale ale creativității

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email

Inițiatorul platformei Prioretail, arhitect Matius Ichim a primit onoranta invitație ca, în calitate de absolvent al Facultății de Arhitectură G.M. Cantacuzino din Iași, să prezinte o parte din realizările studioului MATIUS, majoritatea dintre acestea realizate cu suportul furnizorilor PRIORETAIL.

În cele 4 paneluri de prezentări, în maratonul de 12 ore de expuneri și dialoguri intense, am redescoperit bucuria de a face parte din această lume fascinantă, strivitor de complexă, care alături de alte meserii creative (artiști, urbaniști, ingineri) dar și de dezvoltatorii de tehnologii și materiale de construcții, reușesc să se reinventeze și să remodeleze la propriu și la figurat lumea.

Având șansa de a deveni student (1996) sub îndrumarea profesorilor, asistenților, șefilor de lucrări, doctorilor în arhitectură, a colegilor din ani mai mari sau mai mici, a pasionaților de urbanism, sociologie, peisagistică, geometrie descriptivă, proprietățile materialelor, CAD (computer aided design – proiectare asistată de calculator) și de a descoperi orizonturile lumii edificate și amenajate, Matius mărturisește că nici nu ar fi visat măcar, ca 21 de ani mai târziu să ajungă ca alături de colegii săi de breaslă să livreze literalmente pe toate meridianele lumii reale și virtuale, obiecte de arhitectură la un nivel similar marilor studiouri din Barcelona, Paris, Londra, New York, Sidney, Viena, Singapore, Eindhoven ș.a.m.d.

O mare parte dintre arhitecți și aici includem și coautorii studioului MATIUS, livrează, explorează, prototipează la aceeași planșetă și în aceleași ateliere cu colegi din 40-50 de țări și culturi diferite ceea ce astăzi ajunge la noi sub branduri sau #hashtag-uri ca: #metaverse, #arhitectură-computațională, #omnichannel fiind coautori în proiecte ce au ajuns cunoscute ca brand: FosterZaha HadidArcadis.

Spectaculoase și uimitoare prin efortul pe care l-au presupus, au fost expunerile restauratorilor de clădiri și monumente istorice, și menționăm aici restaurarea Palatului Braunstein și a Mănăstirii Frumoasa. Foarte bine primită a fost și sesiunea formatorilor de noi generații de arhitecți, care la absolvire vor avea deja abilități de colaborativitate cu medii de programare asistate de inteligența artificială, cu atenție către materiale și tehnologii prietenoase cu mediul.

Conferința este un succes după cum partenerii Primăria Municipiului Iași, Alumil, Rodotex, Holcim,
Libra Bank, Novambient, Leier- Brikston, AluKönigStahl, sponsorii QfortBaumitSaint Gobain, organizatorii OAR Iași, susținătorii Unirea Hotel and Spa, Mobexpert și Palatul Braunstein și neașteptat de mulții participanți au verbalizat-o prin strângeri de mâini, aplauze și felicitări.

Periodic, vom reveni cu materiale ce vor ilustra în detaliu cele de mai sus, în speranța că generațiile de cadre didactice, arhitecți practicanți seniori, în plină activitate sau în curs de rapidă afirmare ce se succed perpetuu odată cu evoluția tehnologică și culturală vor continua să împărtășească cu același entuziasm din cunoștințele și realizările lor personale și de grup.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Găsește furnizorul de care ai nevoie.
Baza noastră de date cuprinde toate serviciile de care ai nevoie dacă activezi în RETAIL. Toți furnizorii noștri sunt verificați.

Urmărește-ne!

Abonează-te.

Intră în comunitatea noastră.